Travkompaniet

 

Travkompaniet är en annan stor aktör när det gäller trav. Man startade 2001 och själva affärsidén är ”att med Travsporten i centrum erbjuda, upplevelser, produkter och tjänster för travintresserade samt göra hästägande till en folkrörelse”. Ägandet sker i ett bolag som heter Travkompaniets Stall AB. Detta innebär att bolaget har aktier, men dessa kallas för andelar i dagligt tal. Antalet delägare uppgår för närvarande till knappt 6 800 stycken.

 

Ägande och kostnader i Travkompaniet

 

travkompanietUpplägget i Travkompaniet skiljer sig ganska markant från exempelvis det i Easy Kb. Här köper man inte in sig i en enskild häst utan i ett helt stall (med för närvarande 19 travhästar). Det man betalar för sin andel/sina andelar är det belopp man lägger ut för sitt ägande. Inga kostnader tillkommer efter detta. Andelar köper man via Travkompaniets hemsida, men det är inte alltid som andelar finns till salu. Andelspriset har legat på ungefär 450 SEK per styck vid de senaste försäljningstillfällena.

 

Nu är det fullt möjligt att handla andelar privat också, vilket vi kommer att återkomma till senare i texten (det är dessutom billigare!). I samband med köp av andelar skapas ett konto hos Travkompaniet där dina andelar kommer att ligga registrerade. Några vinstpengar delas inte ut via detta ägande utan eventuella överskott återinvesteras i nya hästar. I övrigt får du även åtnjuta en del förmåner via ditt hästägande:

 

Upplevelser

 

Exklusiv information om hästarna, både via hemsidan och genom veckoutskick av e-post. Fri entré när någon häst i stallet startar (går att anmäla sig på hemsidan!). Man lottar ut hederspriser och vid vinst kan du få ta plats i vinnarcirkeln. Du kan få representera Travkompaniet vid festliga tillfällen, oftast i samband med storlopp. Man anordnar ett flertal evenemang årligen, med Travkompaniets dag i maj, som höjdpunkt. Det senare är en heldag där du får träffa stallets hästar (och tvåbenta team förstås!), köra och rida, guidning på Yttersta och Menhammar samt träffa nyfödda föl och världskända avelshingstar. Mat, dryck och kaffe med dopp ingår förstås också.
Ibland får du även ta del av erbjudanden från olika samarbetspartners. Det kan gälla försäkringar, hotell, prenumerationer med mera.

 

På plussidan

 

Den största fördelen är naturligtvis att du får ta del av hästägandet för en mycket billig penning. Dessutom blir du erbjuden upplevelser utöver det vanliga i och med att stallet alltid innehåller hästar av mycket hög klass, ofta världsklass. Det är förstås få förunnat att få uppleva annars. Listan av hästar som passerat revy, eller finns, hos Travkompaniet är väldigt imponerande: Panne de Moteur, One Too Many, Orrechietti, Nantucket, Maharajah, Lie Detector, Jocose, Jaded, Calvin Capar och stallets nu mest lysande stjärna Who´s Who.

 

På minussidan

 

Här finns det egentligen inte så mycket att säga. Det man möjligtvis skulle kunna ”gnälla” lite på är att Travkompaniet är väldigt starkt förknippat med Menhammar stuteri. Man får då visserligen lite förtur att välja ut nya föl, men i de riktigt bra hästarna (som till exempel Maharajah!) blir då Menhammar hälftenägare! Sedan finns det säkerligen några som hellre vill äga en enskild häst med möjligheten till ekonomisk utdelning. Men det är väl egentligen inget minus för just Travkompaniet.

 

Summa summarum för Travkompaniet

 

Positivt: Vill man känna på hästägandet utan att bli ruinerad, men samtidigt få chansen till många upplevelser och gemenskap är det här ett ypperligt alternativ. Det är heller ingen tokig idé att börja här som ny inom travet. Sedan får man efter en tid känna efter om man vill stanna kvar eller gå vidare till en enskild häst.

 

Negativt: Eller ja, egentligen är väl det vi ska säga här mera en åsikt. Men själva stordriften, med ett helt stall med hästar samt nästan 7 000 ägare, gör att det hela känns lite opersonligt (men det här är förstås återigen en smaksak!). Det blir, trots allt, inte samma känsla som när man är ett gäng på 10-20 personer som deläger en häst.

 

Så, för att sammanfatta intrycken gällande Travkompaniet enligt vår betygsmodell:

 

5. Travupplevelse i världsklass!

 

4. Mycket bra travupplevelse!

 

3. Godkänd travupplevelse

 

2. Underkänd travupplevelse

 

1. Travupplevelse? Vi är här för att tjäna pengar!

 

Betyg för Travkompaniet

 

3. Godkänd travupplevelse

 

Köpa eller sälja andelar ”privat” i Travkompaniet

 

Som vi nämner i början av texten är det här inga större problem att genomföra. Det är framförallt billigare än att köpa via hemsidan. En del kan tycka att det känns tryggare att handla direkt av Travkompaniet, och förvisso, vad gäller själva betalningsförfarandet kan det nog vara så. Men du kan alltså, allt som oftast, köpa andelar för mer än halva priset om du handlar av någon tidigare ägare! Det går till så här: Säljare och köpare kommer överens om priset. Köparen sätter in den överenskomna summan på säljarens bankkonto. Säljaren skickar sedan följande meddelande till Travkompaniet (info@travkompaniet.se):

 

Hej!

 

Jag, Trav Travsson, med personnummer 123456-7890, vill med denna e-post meddela att jag önskar överföra 5 st andelar i Travkompaniet till nedanstående person efter försäljning:

 

Namn: Andels Häst

 

Adress: Travgatan 1

 

Postnr/postort: 123 45 Travberga

 

Land: Sverige

 

E-post: andels.häst@gmail.com

 

Telefon: 0701234567

 

Mobiltelefon: 0701234567

 

Personnummer: 987654-3210

 

När detta sedan är gjort så skapar Travkompaniet ett konto för ovan person och för sedan över andelarna. Klart! Enkelt, eller hur?