Andelshästar

Köp och sälj andelar i andelshästar här!

 

andelshästarAndelshästar.nu ger dig möjligheten att lägga ut både köp- och säljannonser för andelar i trav- och galopphästar. Annonseringen kommer att vara helt gratis för användare. Man registrerar ett konto hos oss (också gratis!) och sedan är det bara att börja annonsera! Vänligen observera dock att sajten inte är involverad i några affärer. Dessa får eventuella köpare och säljare göra upp själva (möjligen då med hjälp från tredje part). Vi tillhandahåller enbart själva annonsutrymmet.

 

Däremot får man stå ut med att det kommer att finnas lite reklam på sajten, även om vi strävar efter att hålla så låg profil som möjligt.

 

Vi som arbetar med denna sajt har både ägt och delägt ett flertal andelshästar. En sak som vi alltid funderat lite över är att det saknas något bra alternativ om man skulle vilja annonsera ut sin/sina andel/andelar. Visst, exempelvis har Easy Kb sin egen andelsmarknad och det finns säkerligen andra möjligheter också om man letar tillräckligt länge. Men vi skulle vilja samla alla under ett tak, så att det blir enkelt och smidigt för någon som eventuellt vill försöka sälja eller köpa andelshästar. Det är vår förhoppning att denna sajt ska bli detta forum.

 

Varför ska man då äga andelshästar? Ja, det är ingen tillfällighet att exempelvis före detta idrottare dras till travsporten. Efter avslutad karriär kan det kännas en smula tomt på adrenalinkickar. Då är det få saker som erbjuder samma typ av tävlingsmoment som travet (eller galoppen för den delen!). Känslan av att stå vid bankanten när ”din” häst kör upp till start är svårbeskrivlig. Men man kan lugnt säga att pulsen ökar och nervositeten sprider sig i kroppen. Euforin vid framgång är närmast att jämföra vid känslan när man uppnått något stort i livet. Och även om det, av någon anledning, skulle gå åt pipan så kommer det alltid nya lopp!

 

Mer om andelshästar

 

Andelshästar är ingalunda någon ny företeelse. Denna ägarform är förmodligen lika gammal som hästtävlingar. Vad går då hela konceptet ut på? Jo, i stället för att själv köpa en häst och sätta den i träning hos en professionell tränare så delas hästen upp i exempelvis 10 andelar. Varje ägare står sedan för ”sina” kostnader. Det blir alltså motsvarigheten av de antal andelar som respektive ägare tecknat sig för. Det kan handla om en andel eller fler. Man betalar då proportionellt, både vad gäller inköps- och löpande kostnad, det vill säga en andel motsvarar i nämnda fall en tiondel av den totala kostnaden.

 

Kostnaderna för att ha en häst i proffsträning kan variera kraftigt beroende på vilken tränare man väljer, allt från några tusenlappar under 10 000 i månaden till ett antal tusen över. Sedan tillkommer allt som oftast både transporter, veterinärkostnader samt viss utrustning på det. Det gör det så klart svårt för en enskild person med en vanlig lön att själv hantera dessa kostnader. Ur den synvinkeln är det naturligtvis positivt med andelshästar som ägandeform. En annan fördel gäller de som föder upp trav- och galopphästar. Möjligheten att få ut en rimlig ersättning för sin uppfödning ökar förhoppningsvis i och med att kostnaden för inköp sprids ut på flera håll. Därför brukar andelshästar vara populärt i dessa kretsar.

 

Hitta din bana

 

andelshästar

Solvalla, Sveriges och Nordens största travbana.

 

Varje dag utom julafton kör man travlopp runt om i Sverige. Tävlingarna innefattar lopp med två olika hästraser: Kallblod och varmblod. Varmbloden är utan tvivel den dominerande rasen. Av de dryga 8 500 lopp som körs varje år är cirka 90 % för varmblod. Resterande 10 % är för kallblod som uteslutande tävlar i den norra delen av landet. Nedan listar vi de travbanor som finns i Sverige för att du lättare ska kunna hitta din närmaste bana.

 

Arvika

 

En av fem banor som mäter 800 meter och har det näst kortaste upploppet med sina 114 meter. En av tre banor som ligger i Värmland.

 

Axevalla

 

Banan ligger utanför Skara och mäter 1 000 meter (den mest vanliga banlängden). Den har landets längsta upplopp som mäter 227 meter. En av två banor som ligger i Västergötland.

 

Bergsåker

 

Ytterligare en 1 000-metersbana som ligger strax utanför Sundsvall. Räknar man som den fjärde största banan i landet efter Solvalla, Åby och Jägersro. Här körs, bland annat, Svenskt Mästerskap för kallblod. Det gäller både med sulky och monté (så kallad travridning).

 

Boden

 

Här hittar du landets nordligaste travbana som heter Torpgärdan. Som så många andra banor mäter den också 1 000 meter.

 

Bollnäs

 

En av två travbanor i Hälsingland. Denna bana mäter även den 1 000 meter.

 

Dannero

 

Denna bana hittar du utanför Kramfors i Ångermanland. Banan mäter 1 000 meter och saknar banbelysning, vilket innebär att man tävlar främst under sommarhalvåret.

 

Eskilstuna

 

Banan heter Sundbyholm och mäter 1 000 m. Här körs finalerna i unghästserien Breeder´s Crown samt även lopp i treåringsserien E3.

 

Färjestad

 

I Karlstad hittar du denna bana som även är den största i Värmland. Den mäter 1 000 meter och har ett av landets kortaste upplopp (177 meter). Medarrangör av E3-serien så därför kör man alltid lopp i denna serie varje år.

 

Gävle

 

En av de äldre 1 000-metersbanorna som återfinns i Gästrikland. Räknas också som en av de snabbaste banorna i landet. Medarrangör av E3-serien så därför kör man alltid lopp i denna serie varje år.

 

Hagmyren

 

Den andra banan i Hälsingland som du hittar utanför Hudiksvall. Denna 1 000-metersbana saknar banbelysning vilket innebär att tävlingar i huvudsak sker på sommaren.

 

Halmstad

 

Banan mäter 1 000 meter och är en av Sveriges yngsta. Här kör man Sprintermästaren för 4-åriga varmblod varje år vilket alltid är en av sommarens stora travfester. Firar 50-årsjubileum 2019.

 

Hoting

 

En av ”sommarbanorna” som bara kör tre tävlingsdagar per år. Den mäter 800 meter och är belägen i Strömsunds kommun i Ångermanland.

 

Jägersro

 

Sveriges sydligaste 1 000-metersbana som ligger strax utanför Malmö. Dessutom landets enda kombinerade trav- och galopparena, där galoppbanan omgärdar travbanan. Här körs, bland annat, Svenskt Travderby som räknas som det största loppet för 4-åriga varmblod.

 

Kalmar

 

Denna bana, som mäter 1 000 meter, är kännetecknad av att den är väldigt bred vid startplatserna (25,5 meter vid 2 140 meter, 26 meter vid 1 640 meter). En av tre banor i Småland.

 

Karlshamn

 

800-metersbana som är väldigt ny, det första officiella loppet kördes 1999. Blekingebanan kör bara ett fåtal tävlingsdagar per år. Unikt är att publiken samlas på innerplan vid tävlingar!

 

Lindesberg

 

Fornaboda (som banan heter) är en av de mindre banorna och en utpräglad sommarbana. Även denna tävlingsoval mäter 1 000 meter.

 

Lycksele

 

Precis som Hoting en av de små ”sommarbanorna” med tre tävlingsdagar per år. Här mäter dock banan 1 000 meter. Däremot saknar man banbelysning.

 

Mantorp

 

Den här banan i Östergötland (1 000 meter) är en av de mellanstora banor där man kör flest tävlingsdagar. Banan är relativt bred (23 meter vid bägge startplatserna) men har ett kort upplopp (177 meter).

 

Oviken

 

Ovalla är en ung bana som hör till ”sommarbanorna” och tävlar tre dagar per år. Banlängden är 800 meter och den är så pass smal att det bara ryms sex hästar i bredd bakom startbilen. Upploppet är också väldigt kort, bara 140 meter.

 

Romme

 

En 1 000-metersbana i Dalarna som medarrangerar E3, och därför kör man alltid något lopp per år i denna treåringsserie. Man använder också en startbil med vinklad vinge (hästarna 6, 7, 8 får lite bättre läge i starten).

 

Rättvik

 

Ytterligare en 1 000-metersbana i Dalarna. Den har, precis som kollegan Romme, också en startbil med vinklad vinge (hästarna 6, 7, 8 får lite bättre läge i starten).

 

Skellefteå

 

En av två banor i Västerbotten. Även en av två banor i landet med Open Stretch över upploppet (Åby är den andra!). Det innebär i klartext ett extra spår invändigt på upploppet, där ekipaget i rygg på ledaren (vinnarhålet) alltid får en lucka. Det kan behövas då upploppet är ett av det kortaste i landet för 1 000-metersbanor (mäter 175 meter).

 

Solvalla

 

Sveriges, och faktiskt hela Nordens, största travbana som mäter 1 000 meter. Här kör man många klassiska lopp: Elitloppet (inbjudningslopp för världens bästa travhästar), Svenskt Travkriterium (största loppet för treåriga varmblod), Svenskt Travoaks (största loppet för treåriga ston) samt Jubileumspokalen (numera internationellt femåringslopp) för att nämna några.

 

Solänget

 

Hittar du en bit utanför Örnsköldsvik i Ångermanland. Banan mäter 1 000 meter som de flesta andra.

 

Tingsryd

 

Denna bana, belägen i Småland, är faktiskt unik i sitt slag, både i Sverige och norra Europa. Anledningen är att bankroppen mäter hela 1 609 meter, vilket innebär att den är en så kallad ”milebana” (mycket vanliga i exempelvis USA).

 

Umåker

 

Som namnet antyder finns denna 1 000-metersbana strax utanför Umeå i Västerbotten. Här kör man, bland annat, storloppet Guldbjörken.

 

Vaggeryd

 

Söder om Jönköping i Småland ligger landets näst färskaste travbana som mäter 1 000 meter. Banan invigdes 1995 och tävlar främst under sommarhalvåret.

 

Visby

 

Denna 1 000-metersbana på Gotland går under namnet Skrubbs. Här hittar du Sveriges kortaste upploppsraka med sina 156 meter (för bana över 1 000 meter). Ön är fylld av turister under sommaren och det är då man tävlar som flitigast.

 

Åby

 

Sveriges näst största bana (1 000 meter) i Mölndal en dryg mil utanför Göteborg. Här kör man också många klassiska lopp: Åby Stora Pris (internationellt inbjudningslopp), Konung Gustav IV pokal (kungapokalen, stort lopp för 4-åriga varmblod) och Drottning Silvias pokal (stort lopp för 4-åriga varmblodiga ston). Åby är unikt på ett annat sätt också: Man har dubbla Open Stretch över upploppet vilket innebär att både hästen i rygg på ledaren (vinnarhålet) och i andra par invändigt alltid får lucka.

 

Åmål

 

Den enda travbanan i Dalsland. Bankroppen mäter 800 meter och har det kortaste upploppet alla kategorier i sina 105 meter!

 

Årjäng

 

Benämns ofta som ”Sveriges vackraste bana” och är belägen i Värmland. Denna 1 000-metersbana kör, bland annat, Årjängs Stora Sprinterlopp för internationell varmblodselit. I anslutning till banan hittar du också Nordiska Travmuseet som är väl värt ett besök.

 

Örebro

 

Här kör man, bland annat, E3 och Svampen Örebro (insatslopp för tvååriga varmblod) på banan som mäter 1 000 meter.

 

Östersund

 

Jämtländska Östersund har det näst längsta upploppet (218 meter) på en 1 000-metersbana. Alldeles i närheten ligger också Wången där blivande travtränare utbildas. Här kör man dessutom de stora unghästloppen för kallblod: Svensk Kallblodskriterium (för 3-åringar) och Svenskt Kallblodsderby (för 4-åringar).